Tietoa kestopigmentoinneista

Tietoa kestopigmentoinneista

Kestopigmentointi on menetelmä, jossa viedään neulan avulla hienojakoisia värejä ihon pintakerroksen alle. Yleensä kestopigmentoidaan kulmakarvoja, silmäluomia ja huulia. Kestopigmentointi helpottaa jokapäiväistä elämää sekä nopeuttaa päivittäisiä meikkausrutiineja, ja se sopii myös allergisille.

Kestopigmentointi on kestävä ja turvallinen ratkaisu, joka pysyy iholla 1–5 vuotta. Pigmentointeja täytyy huoltaa 1–2 vuoden välein.

VÄRIT

Asiakkaan pitäisi aina tietää, mitä ihon alle laitetaan. Jos pigmentoijasi ei osaa kertoa, mitä värit sisältävät, suosittelen vaihtamaan tekijää. Itse olen opiskellut värejä ja niiden sisältämiä aineita runsaasti. Olen tutustunut sekä itse käyttämiini että muiden maahantuojien väreihin ja tiedän täsmälleen, mitä ne sisältävät ja miten ne toimivat.

Käytän omassa työssäni Swiss Colorin® OS-värejä, jotka eivät sisällä monille pigmenttiväreille yleisiä rautaoksideja. (Rautaoksideja käytetään usein raudan ja teräksen valmistuksessa sekä pintojen kiillotukseen. Ja muurauslaastissa. Ja väriaineina.)

Swiss Color® OS-värien pigmentit on testattu ja ne täyttävät kemikaaliturvallisuusvaatimukset (ResAP (2008) 1 ja lääketeollisuuden raaka-aineasetuksia 04/2013 koskeva säädös nikkelipitoisuudesta). Rautaoksidien lisäksi pigmentit eivät sisällä vaarallisia atso-värejä, PAH-yhdisteitä eivätkä kiellettyjä raskasmetalleja tai vaarallisia aromaattisia amiineja.

Pigmentointivärien päävärit ovat sininen, keltainen ja punainen. Ruskea väri saadaan, kun sekoitetaan kaikkia värejä keskenään. Ruskeaakin on eri sävyjä ja toiveiden mukaan voidaan tehdä viileämpää tai lämpimämpää ruskeaa.

Kestopigmentointi ei ole tatuointi eikä korjauskeino.

Toisinaan ihmiset sekoittavat kestopigmentoinnin ja tatuoinnin. Merkittäviä eroja on kuitenkin kaksi.

Ensinnäkään pigmentoinnissa ei käytetä runsaspigmenttisiä värejä niin kuin tatuoinneissa. Tämä siksi, että kasvojen alueella on runsaasti verisuonistoa, joiden takia runsaspigmenttiset värit voivat helposti levitä.

Toinen ero on syvyys, pigmentoitaessa väri laitetaan dermiksen ja epidermiksen rajalle, kun taas tatuointi laitetaan syvemmälle verinahkaan. Ammattitaitoinen pigmentoija tietää, mihin syvyyteen kestopigmentointi tehdään.

Joskus myös pigmentoinneilla yritetään korjata pieniä vikoja. Korjausvärit kuitenkin sisältävät aina valkoista väriä, joka puolestaan sisältää bariumsulfaattia. Valkoista väriä on vaikea peittää ja se huonosti häviää ihosta vaikkakin muu pigmentti häviäisi niin valkoinen jää yleensä aina näkyviin. Siksi korjauskeinona ei koskaan pitäisi käyttää pigmentointia, vaan siihen tarkoitukseen tehtyä menetelmää, kuten esim Color X- pigmentoinnin poistoa. Joskus aikakin korjaa pienet virheet.

MILLOIN KESTOPIGMENTOINTIA EI VOIDA TEHDÄ?

Kestopigmentointi sopii lähes kaikille terveille aikuisille. Esim. huuliherpes ei ole este kestopigmentoinnille, mutta siihen tarkoitettu estolääkitys pitää aloittaa lääkärin ohjeen mukaan jo ennen kestopigmentoinnin tekemistä.

Seuraavat seikat estävät kestopigmentoinnin ottamisen:

  1. Flunssa tai jokin tulehdus
  2. Diabetes (lääkärin luvalla voidaan tehdä)
  3. Verenpainelääkitys (lääkärin luvalla voidaan tehdä)
  4. HIV tai herpes
  5. Verenvuototauti tai verenohennuslääkitys
  6. Raskaus ja imetys (Tämä on tärkeää: Vaikka tuotteet ja pigmentoinnin teko on turvallista, voi käsitelty alue tulehtua ja tätä kautta tulehdus voi siirtyä sikiöön tai imetyksen välityksellä lapseen.)

Kestopigmentointeja meillä tekee Swiss Color Finlandin kouluttajanakin toimiva Susanna Pelkonen (Instagram @susanna_pmu). Ohessa tietoa eri pigmentoinneista.

KULMAKARVOJEN KESTOPIGMENTOINTI

Kulmakarvoja pigmentoitaessa voidaan valita kahden eri tekniikan väliltä – toki näiden yhdistäminenkin onnistuu. Olennaisin ero tekniikoiden välillä on siinä, haetaanko luonnollisempaa vai meikatumpaa lopputulosta.

3D-TEKNIIKKA

3D-tekniikalla tehdään luonnollisen ja aidon näköiset kulmat, jotka piirretään karva kerrallaan. Suosittelen 3D-tekniikkaa, jos omista kulmista puuttuu karvoja tai halutaan kolmiulotteiset, luonnolliset kulmat.

Usein 3D-tekniikalla tehdyt kulmat valitaan ensimmäiseksi vaihtoehdoksi sen pehmeyden ja luonnollisuuden takia.

SHADOW-TEKNIIKKA

Shadow-tekniikalla koko kulma väritetään pyörivin liikkein ja lopputulos on 3D:tä vahvempi, meikatun intensiivinen. Shadow-tekniikkaa käytettäessä pyritään mukailemaan omia karvoja, jos se vaan on mahdollista.

Shadow-tekniikalla tehdyt kulmat pysyvät kauemmin kuin 3D:llä tehdyt, joten moni valitsee ne siksi. Ensimmäinen pigmentointikerta vie yleensä noin kolme tuntia, josta osan vie suunnittelu. Vahvistuskertaan varataan noin kaksi tuntia.

YLÄ- JA ALALUOMENRAJAUS

Monia mietityttää ylä- ja alaluomen kestopigmentointi, kun pelätään neulaa ja kipua. Pigmentointi kuitenkin on 99-prosenttisesti kivuton, mutta toki se tuntuu jonkin verran. Luomet puudutetaan etukäteen ja puudutetta voidaan tarpeen mukaan lisätä myös hoidon aikana.

Ennen kuin luomia aletaan pigmentoida, suunnitellaan yhdessä viivan paksuus ja muoto. Esimerkiksi oikeanlaisella yläluomen pigmentoinnilla voidaan luoda kuvaa isommista silmistä. Eikä alaluomeenkaan tehty pigmentointi ei pienennä silmää, jos rajauksen tekee oikein.

Pigmentointeja ei koskaan tehdä limakalvoille. Suosittelen yleensä kevyttä rajaa ripsien tyveen, ihon pintaan. Liian syvälle tehty pigmentointi voi muuttua siniseksi. Kestopigmentoinnissa käytetään yleensä mustaa tai ruskeaa väriä.

Pysyvän lopputuloksen näkee vasta, kun iho on kokonan parantunut. Usein väriä lähtee ensimmäisen käynnin jälkeen paljon pois, mutta tämän takia hoitokertoja varataan useampi.

Luomien pigmentointiin varataan noin kaksi tuntia aikaa.

HUULTEN KESTOPIGMENTOINTI

Huulten kestopigmentoinnissa on kolme vaihtoehtoa.

RAJAUS

Rajauksessa tarkennetaan huulen rajaa. Tämä nopeuttaa meikkaamista, jos käyttää paljon huulipunaa tai huulien rajat ovat iän myötä himmenneet.

RAJAUS JA HÄIVYTYS

Selkeän rajauksen lisäksi väritetään huulia liukuvärinä suun sisälle päin. Tällöin raja ei ole yhtä tarkka kuin pelkässä rajauksessa, eikä huulten väri yhtä vahva kuin täytössä.

TÄYTTÖ

Kolmannessa vaihtoehdossa huulet väritetään kokonaan toivotulla sävyllä.

Tarvittaessa huulet voidaan puuduttaa etukäteen. Puudutus kuitenkin turvottaa huulia jonkin verran, jolloin lopputulos ei ole ihan niin tarkka. Kipu voi ärsyttää, mutta se ei ole kestämätön.

Huulten pigmentoimiseen varataan yleensä aikaa kolmisen tuntia suunnitteluineen. Aika vaihtelee asiakkaan mukaan ja sen mukaan, mitä huulille tehdään.